Leren studeren aan de kunstacademie

Propedeuse

Zodra je start in de propedeuse, begeleiden en coachen we je intensief bij het maken van keuzes en jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo ga je straks als ondernemende professional aan het werk. Dit betekent: regelmatig gesprekken met docenten, intensieve studiebegeleiding door coaches en ruimte om zelf invulling te geven aan je onderwijsprogramma. Wij geloven er namelijk in dat jij zélf het beste je toekomst kunt vormgeven.

Wat leer je?

In de propedeuse volg je drie projectlijnen: Bronnen en makerschap, Zintuigen en makerschap en Eigen blik en makerschap. Hierin leer je op verschillende manieren naar de wereld te kijken en vanuit je eigen beleving beeld te maken. Je gaat aan de slag met materialen, technieken, vorm en inhoud van beeld. Belangrijke drijfveren hierbij zijn nieuwsgierigheid en plezier in het maken. Je experimenteert met vormen van maken en volgt onder meer werkplaatsinstructies, workshops en werkcolleges. Er is veel aandacht voor het leren studeren aan de kunstacademie, je beeldende ontwikkeling, het maken van je studiekeuze en voor het ontwikkelen van een professionele studiehouding.

Propedeuse in twee delen

Het propedeusejaar bestaat uit twee delen. Het eerste half jaar zitten studenten van alle studierichtingen bij elkaar. Je leert van elkaar en verkent samen de studies. Je ontdekt je eigen talenten en mogelijkheden.

Tijdens de tweede helft van de propedeuse zit je in je Photography, Film & the Digital klas. In dit semester experimenteer je met diverse beeldtalen, soms documentair, soms fictief, soms een mengvorm. Je onderzoekt hoe je van een leugen een waarheid kunt maken of andersom. 

Hierbij doe je veel fotografische en filmische basiskennis op. Je experimenteert met camera(beweging), compositie, licht, art direction, montage en geluid. Op deze manier verken je je positie in één van de oudste, en nog steeds relevante discussies, uit de geschiedenis van film en fotografie: het feit-fictiedebat. Wat is waar in een wereld waarin de grens tussen feit en fictie vloeibaar is geworden? Hoe belangrijk is het begrip waarheid voor jou als filmmaker of fotograaf?

Bekijk het programma van de andere jaren: