Leren studeren aan de kunstacademie

Propedeuse

In de propedeuse leer je op verschillende manieren naar de wereld te kijken en vanuit je eigen beleving beeld te maken. Je ontdekt je talenten en mogelijkheden. Je gaat aan de slag met materialen, technieken, vorm en inhoud van beeld. Belangrijke drijfveren hierbij zijn nieuwsgierigheid en plezier in het maken. In de propedeuse is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een goede studiehouding. Docenten en studieloopbaanbegeleider helpen je hierbij.

Het jaar bestaat uit twee delen. Het eerste half jaar zitten alle studenten door elkaar. Je leert van elkaar en verkent samen de studierichtingen.

Tijdens de tweede helft van de propedeuse zit je in je Fotografie & Film klas. In dit semester ontdek je hoe je op een documentaire en fictieve manier verhalen kunt vertellen. Je onderzoekt hoe je van een leugen een waarheid kunt maken of andersom. Hierbij doe je veel fotografische en filmische basiskennis op. Je experimenteert met camera(beweging), compositie, licht, art direction, montage en geluid. Op deze manier verken je je positie in een van de oudste en nog steeds relevante discussies uit de geschiedenis van de film en de fotografie: het feit-fictiedebat. Wat is waar in een wereld waarin de grens tussen feit en fictie vloeibaar is geworden? Hoe belangrijk is het begrip waarheid voor jou als filmmaker of fotograaf?

Bekijk het programma van de andere jaren: