Leren studeren aan de kunstacademie

Propedeuse

In de propedeuse leer je op verschillende manieren naar de wereld te kijken en vanuit je eigen beleving beeld te maken. Je ontdekt je talenten en mogelijkheden. Je gaat aan de slag met materialen, technieken, vorm en inhoud van beeld. Belangrijke drijfveren hierbij zijn nieuwsgierigheid en plezier in het maken. In de propedeuse is er veel aandacht voor het ontwikkelen van een goede studiehouding. Docenten en studieloopbaanbegeleider helpen je hierbij.

Het jaar bestaat uit twee delen. Het eerste half jaar zitten alle studenten door elkaar. Je leert van elkaar en verkent samen de studierichtingen.

Tijdens de tweede helft van de propedeuse doe je fotografische en filmische basiskennis op. Je experimenteert met compositie, standpunt, licht, montage, geluid en andere vormgevingsmiddelen. Ook ontdek je hoe je met stilstaand en bewegend beeld een verhaal kunt vertellen.

Waar de fotograaf van oorsprong een trial-and-error werkwijze hanteert, werkt de filmmaker veel meer in fases van preproductie (onderzoek, scenario schrijven, team samenstellen), productie (draaien) en postproductie (montage en nabewerking). In de propedeuse maak je kennis met beide werkpraktijken en onderzoek je hoe je deze kunt vernieuwen.

Les Bronnen en Makerschap in de propedeuse

Bekijk het programma van de andere jaren: