Het succes van biobased materiaalkeuze

Tijdens de studie leert de student nadenken over materiaalkeuze. Het bouwen van een meubel of het kiezen van een drager voor een tekst vraagt om kennis over materialen. Wat werkt het beste voor welk doel. Duurzaam denken speelt een steeds grotere rol bij het ontwerpkeuzes van de studenten.

Biobased materialen

Innovaties in materialen maken het mogelijk om beter met de natuur om ons heen samen te werken. Binnen Avans Hogeschool, waar AKV|St.Joost onderdeel van is, is veel kennis aanwezig over biobased materialen. Dit zijn materialen die ontwikkeld worden vanuit hernieuwbare bronnen in plaats van uit de oude bekende fossiele grondstoffen. Om deze nieuwe technologische ontwikkelingen voor onze studenten bereikbaar te maken werken docenten van AKV|St.Joost intensief samen met de deskundigen van opleidingen zoals Chemie en Werktuigbouwkunde van Avans Hogeschool. Het netwerk en de kennis die daarin wordt vergaard bieden we aan in verschillende vormen.

Materiaalonderzoek

In een workshop gaan studenten tijdens hun studie de betekenis van materialen zintuigelijk onderzoeken en ervaren. De schone biobased alternatieven vallen op en maken nieuwsgierig. In de ontwerpprojecten stimuleren we verkenningen naar nieuwe materialen door rijke voorbeelden uit techniek en de kunstwereld te laten zien.

In de werkplaatsen van AKV|St.Joost is ruimte voor de biobased innovaties en we steunen de experimenten en het bouwen van prototypes. Tijdens de afstudeerfase pakken studenten graag het duurzaamheidsvraagstuk op.

Biobased onderzoek eindexamenproject van Ayla Vlemmings

Samenwerking

Vanuit onze samenwerking met Avans Hogeschool en het Coebbe kunnen we afstudeerders helpen met bedrijven die op zoek zijn naar creatieve oplossingen in een productontwerp. Het stelt de studenten in staat om eigentijdse technologie in hun ontwerp te verwerken.