Nina Verbruggen exposeert op BredaPhoto

Vierdejaarsstudente Nina Verbruggen deed mee aan het Academieproject van BredaPhoto en exposeerde haar werk tijdens BredaPhoto 2016. Haar project ‘Das war einmal’ is een multimediale presentatie van het leven van de 92-jarige mevrouw Bouwels.

Das war einmal

Das war einmal’ gaat over de 92-jarige mevrouw Bouwels. Na het overlijden van haar man woont zij al 20 jaar alleen in haar eigen woning. Door een aantal lichamelijke beperkingen zijn de kleine handelingen in het leven vaak moeilijk. Eén van haar beperkingen is de oogziekte macula degeneratie, waardoor ze haar centrale zicht niet meer kan scherpstellen en nog maar 20% ziet. Toch vindt mevrouw Bouwels haar weg blindelings in en rondom het huis. In en om haar woning is ze dus zelfredzaam. Het is haar veilige en bekende omgeving.

Mevrouw Bouwels is de oma van Nina. “Ik bewonder haar om haar trots. Deze trots helpt haar om zelfstandig in haar eigen woning te kunnen blijven wonen. De mensen om haar heen helpen haar met het creëren van voorwaarden om haar zelfredzaamheid te behouden.”

Multimedia

Nina koos voor haar project voor een multimediale installatie. De kwetsbaarheid en verstilling van het leven van mevrouw Bouwels staan op deze manier centraal. De toeschouwer krijgt negen verschillende bewegende beelden gepresenteerd waarop te zien is hoe mevrouw Bouwels haar leven leidt. De verschillende handelingen die zij dagelijks onderneemt kosten haar veel energie en moeite. Het zetten van een kopje koffie is ingepland als een dagtaak. De handelingen die ze onderneemt zijn in de installatie gecombineerd met de verstilling en rustmomenten in haar leven, zodat de balans voelbaar aanwezig is.

Interesse

Nina omschrijft zichzelf als een geëngageerde documentairefotograaf, vertrekkend vanuit een oprechte interesse en open blik naar ‘de ander’. “Per project zoek ik naar de beste en meest communicatieve vorm om mijn verhaal voor het voetlicht te brengen. Meestal is het een combinatie van stilstaand en bewegend beeld, waarbij geluid ook een rol speelt.”

Academieproject

Doel van het academieproject van BredaPhoto is om talent van een nieuwe generatie fotografen verder te ontwikkelen. Zeven kunstacademies uit Nederland, België en Duitsland nemen deel aan het initiatief. Nina Verbruggen deed ook mee aan het academieproject en is uitgekozen om haar werk, ‘Das war einmal' op BredaPhoto te exposeren.

“Mijn ervaringen met het academieproject van BredaPhoto zijn zeer positief. Het is ontzettend leerzaam om tijdens je studie al op deze manier met de 'grote fotografie wereld' in aanmerking te komen”, vertelt Nina. “De curatoren van BredaPhoto nemen hun rol tijdens het academieproject heel erg serieus. Door goed te communiceren en aandacht te schenken aan de deelnemende studenten, voelde ik me zeer welkom als student op een groot internationaal foto festival.”