Vooropleiding

Meld je nu aan voor de vooropleiding van St.Joost School of Art & Design

Om je voor te bereiden op een studie aan St.Joost, kun je kiezen uit twee cursussen. Ben je tussen de 14 en 17 jaar dan kun je YOUNG@Joost volgen. Vanaf 16 jaar kun je deelnemen aan de Vooropleiding. 

Voorbereiding op een studie aan AKV|St.Joost

YOUNG@Joost

Voor wie?

Ben jij tussen de 14 en 17 jaar, creatief en zijn kunstvakken je grote passie? Sta je voor je profielkeuze? Wil je weten hoe het voelt om te studeren aan de kunstacademie en beter zicht krijgen op jouw groeikansen en opleidingsmogelijkheden in de kunsten?
Kom jouw unieke talent ontdekken en tonen in de inspirerende ateliers van St.Joost! Samen met andere kunstenaars en ontwerpers in de dop ontdek je nieuwe werkprocessen en technieken en word je nog beter in waar je nu al goed in bent: beeld maken!

In het kort:

 • YOUNG@Joost is bedoeld voor iedereen tussen de 14 en 17 jaar. 
 • Kosten voor deelname aan YOUNG@Joost zijn €250. Dit is inclusief materiaal, rapportage en getuigschrift.
 • Eventueel kun je na YOUNG@Joost aansluitend de Vooropleiding van St.Joost volgen.
 • YOUNG@Joost is 2x per jaar: 3 oktober 2020 in 's‑Hertogenbosch en 27 februari 2021 in Breda.

Aanmelden

Wat ga je doen?

Tijdens vijf zaterdagen ervaar je hoe het is om te studeren aan St.Joost School of Art & Design. Je gaat onder leiding van ervaren docenten aan de slag met diverse opdrachten en ontdekt zo materialen en technieken en verdiept je creatieve werkproces. Ook ontdek je wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen kunstenaars en vormgevers. Ben jij iemand die helemaal vrij wil kunnen denken en werken of is het voor jou uitdagend om met een opdrachtgever aan de slag te gaan? Op de laatste zaterdag maak je een expositie van de door jou gemaakte werken en bespreek je samen met je docenten je presentatie en je doorgroeimogelijkheden bij St.Joost.

Studieadvies

Na afloop van de cursus ontvang je van ons een officieel St.Joost-getuigschrift en een schriftelijke rapportage met een studieadvies. Je weet dan gelijk of het zinnig is om je aan te melden voor een opleiding of dat je eerst nog een vooropleiding moet volgen om straks te kunnen starten in de propedeuse. Ook als het beter is een andere (creatieve) studiekeuze te maken zullen we je hierin adviseren.

Wanneer?

YOUNG@Joost start twee keer per jaar. Een cursusdag duurt van 9.30 uur tot 16.30 uur. De lessen vinden plaats in de ateliers van St.Joost ’s‑Hertogenbosch of Breda.

Aanmelden 

Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, krijg je een bevestiging en een uitnodiging voor de eerste lesdag. Voor YOUNG@Joost worden geen intakes gehouden; iedereen tussen de 14 en 17 jaar is welkom.

Startdatums YOUNG@Joost

 • 3 oktober 2020, 's-Hertogenbosch
 • 27 februari 2021, Breda
YOUNG@Joost
Studenten YOUNG@Joost aan het werk in 's-Hertogenbosch
YOUNG@Joost

Vooropleiding

Gedurende 20 zaterdagen ontdek je wat het voor jou betekent om te studeren aan een kunstacademie en of de opleiding ook echt bij jou past. Je experimenteert, onderzoekt en ontwikkelt je verder als beeldmaker. Daarbij staan jouw eigen blik, interesses en zintuigen centraal. Naast nieuwe technieken ontdek je ook hoe je betekenis kunt geven aan je beelden en hoe je inhoudelijke vraagstukken kunt visualiseren. De lessen behandelen zowel de vrije als de toegepaste benadering en staan onder leiding van ervaren docenten die zelf een beroepspraktijk als kunstenaar/ontwerper hebben.

In het kort:

 • De Vooropleiding is bedoeld voor leerlingen in het laatste of het voorlaatste jaar van mbo, havo, vwo.
 • Kosten voor deelname aan de Vooropleiding zijn €775. Dit is inclusief materiaal, rapportage en selectieassessment.
 • De Vooropleiding is een goede voorbereiding op de propedeuse.
 • De lessen vinden plaats in de ateliers van St.Joost in ’s‑Hertogenbosch en Breda.
 • Start Vooropleiding op 14 november 2020.

Aanmelden

Wat ga je doen?

Een studie bij St.Joost School of Art & Design is meer dan alleen beelden maken. Reflectie op je eigen werk en dat van anderen en het kunnen omgaan met feedback zijn minstens zo belangrijk. Daarom besteden we ook aandacht aan kunst- en cultuurbeschouwing, vinden er regelmatig werkbesprekingen plaats en bezoeken we kunstenaars en ontwerpers in hun ateliers. Ook organiseren we excursies naar belangrijke tentoonstellingen.

Studeren op twee locaties

Tijdens de Vooropleiding maak je kennis met beide academielocaties in Breda en ’s‑Hertogenbosch. Je raakt er vertrouwd met het onderwijs, je toekomstige medestudenten, docenten en de sfeer van St.Joost. Door deel te nemen vergroot je je kansen op toelating tot het eerste jaar van de opleiding.

Toelating

De laatste twee zaterdagen vinden speciale selectieassessments plaats. Je maakt dan een presentatie van het werk dat je hebt gemaakt. De toelatingscommissie van St.Joost beoordeelt je werk en stelt vast of je kunt worden toegelaten bij St.Joost. Je toelating blijft een jaar geldig. 

Intakegesprek

Nadat wij je aanmelding hebben ontvangen, krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek op de academie. Als hieruit blijkt dat de Vooropleiding voor jou nog te hoog gegrepen is, kun je niet deelnemen. Meestal krijg je dan het advies om een eerst de vijfdaagse cursus YOUNG@Joost te gaan volgen. 

Vooropleiding AKV|St.Joost
Previous Next

Studiekosten

Deelname aan de Vooropleiding kost € 775,-. Dit is inclusief excursies, basismaterialen, selectieassessment, getuigschrift en schriftelijke eindrapportage. Voor aanvullende materialen en kosten moet je rekenen op ongeveer € 75,-. Aanmelden en intakegesprek zijn gratis. Mocht je na te zijn toegelaten tot de cursus toch besluiten deze niet te gaan volgen, dan kun je tot drie weken voor aanvang van de cursus nog annuleren zonder kosten. Daarna brengen wij bij annulering € 50,- administratiekosten in rekening. Na aanvang van de cursus ben je gehouden aan de betaling van het volledige cursusbedrag en kan, tenzij met jou hierover speciale afspraken zijn gemaakt, bij het intakegesprek geen restitutie plaatsvinden.

Startdatum Vooropleiding

 • 14 november 2020

Voorbeeld van een lesdag

De Stoet

De Stoet is een project waarbij alle 70 studenten van de vooropleiding samenwerkten. Ter inspiratie bezochten ze een week eerder de expositie van Monster Chetwynd in Museum de Pont in Tilburg.
Uit allerlei materialen die ze van huis meenamen, maakten ze kostuums en bewegende en statische constructies. Het resultaat is een groot werk waarin licht, geluid, beweging en vorm samensmelten tot een bijzondere performance in de grote expositiehal van St.Joost Den Bosch.

Workshop vooropleiding kunstacademie AKV|St.Joost - tekenen met licht
Previous Next

Tekenen met licht

Ontdek wat je nog meer kunt doen met je telefoon! In een donkere studio kun je volop experimenteren en ontdekken hoe je met kleur en licht allerlei beelden en betekenissen kunt oproepen.

Het resultaat van de Paintmachines
Previous Next

Paintmachines

Stel je een schilderdoek voor van 10 x 20 meter… in kleine groepjes maak je uit allerlei materialen een paintmachine en bepaal je hoe jullie machine zich over het schilderdoek op de vloer gaat voortbewegen. Alle machines laten hun eigen, unieke verfspoor achter en zo ontstaat een gigantisch schilderij.